Informatii despre pensiune si pentru siguranta dumneavoastra
Prin acest document, dorim sa va informam asupra unor aspecte privitoare la siguranța si protecția dumneavoastră, in general, si a copiilor, in special, in timpul sejurului petrecut la noi.
Pentru a va asigura o recreere cat mai plăcută, am construit mai multe foișoare, balcoane, scări de acces către lac etc. Scopul lor este, evident, de agreement, însa aceste dotări implica si unele riscuri, pe care este bine sa le cunoașteți si sa le evitați.
Personalul pensiunii nu va va deranja cu atenționări sau interdicții, in afara cazului in care constata ca un pericol este iminent. Din acest motiv, este foarte important ca dvs. sa cunoașteți riscurile asociate cu prezenta / activitatea in interiorul pensiunii.
Fiecare client trebuie sa isi asume responsabilitatea folosirii spatiilor publice astfel incit sa-si poată asigura siguranța proprie; de asemenea, sa evite cauzarea de neplăceri celorlalți clienți.
Noi va dorim un sejur plăcut si in deplina siguranța. Recomandările ce urmează reprezintă minimul de masuri de siguranța pentru a va bucura de vacanta dvs. Deși nu va garantează o totala lipsa de riscuri, ele va vor preveni, totuși, asupra celor mai evidente.
Casa Lacului nu isi asuma nici o răspundere legala in cazul nerespectării oricărei recomandări din cele de mai jos.
1. Perimetrul pensiunii
a. Accesul de la / către șoseaua principala
Pensiunea este situata la drumul național DN 7A, km. 18,5. Intrarea in perimetrul pensiunii se poate face in condiții de buna vizibilitate din ambele sensuri de mers. Pentru ieșirea cu automobilul, vizibilitatea este limitata de o curba ușoara, vegetație si de un gard vecin – drept pentru care va recomandam insistent sa va asigurați înainte de a va înscrie in drumul național.
Șoseaua este circulata, fiind drum național: pentru acces pietonal (plimbări) sau excursii cu bicicleta, recomandam maxima precauție si respectarea regulilor de circulație, întrucât viteza autovehiculelor poate fi considerabila.
Recomandam, de asemenea, ca in cazul folosirii bicicletelor, indiferent daca sunt ale dvs. sau sunt puse la dispoziție de noi, sa verificați starea lor tehnica (frâne, direcție, etc.). Casa Lacului nu isi asuma nici o răspundere asupra riscurilor aferente circulației pe drumul național, indiferent daca circulați cu mijloacele dvs. proprii sau cu biciclete închiriate de la pensiune.
Recomandam clienților cu copii sa nu le permită accesul la drum fara stricta supraveghere. Personalul pensiunii nu poate supraveghea copiii in privința accesului către strada.
b. Împrejmuirea / gardul
Perimetrul pensiunii este îngrădit. Gardul nu este construit pentru restricția totala a accesului, el putând fi trecut cu ușurința; rolul sau este de indicare a limitei proprietatii si avertizare a persoanelor asupra zonei de siguranța.
Copiii pot fi tentați sa se joace si sa escaladeze gardul: unele zone ale gardului au un povârniș foarte abrupt de cealaltă parte, iar o căzătură poate avea urmări deosebit de grave. Pentru siguranța copiilor, va rugam sa le interziceți sa se urce pe gard (si, de asemenea, pe orice alte balustrade) sau sa încerce sa treacă printre scânduri.
c. Locul de joaca pentru copii
Locul de joaca se compune din: un mini-castel cu doua zone acoperite, un tobogan si o trambulina.
Acestea au fost construite astfel incit sa asigure un nivel de securitate satisfăcător pentru copii, însa este imposibil de prevăzut ce se poate întâmpla in timp ce ei se joaca. Cea mai buna regula este sa supravegheați copiii in timp ce ei se joaca, fie ca folosesc locul special amenajat, fie oriunde altundeva.
Regulile minime de siguranța pentru locul de joaca sunt:
– nu permiteți copiilor sa se urce pe balustrada mini-castelului, sau pe gard.
– folosirea trambulinei trebuie făcuta de o singura persoana, pentru a evita accidentările. Folosirea de către mai multe persoane (copii sau nu) se face exclusiv pe răspunderea utilizatorilor. Descaltati-va (descaltati copiii) înainte de a intra in trambulina – încălțămintea poate zgâria si produce răni; de asemenea distruge materialul trambulinei. Greutatea maxima suportata este de 90 kg.
Repetam: supravegheați copiii in timp ce se joaca.
d. Foișoare / balcoane in arbori
Aceste balcoane se pot afla la inaltimi considerabile fata de sol. O eventuala cădere peste balustrada poate duce la rani grave. Este evident ca aplecarea peste balustrade, urcarea in picioare pe bănci sau chiar urcarea in arbori sunt extrem de riscante si nu trebuie permise sub nici un motiv.
In cazul copiilor, accesul lor pe aceste platforme trebuie sa se facă in mod obligatoriu sub supravegherea unui adult. Personalul pensiunii nu isi poate asuma aceasta obligație (chiar daca ar dori), întrucât nu are autoritate asupra clienților si/sau copiilor.
e. Lacul Brădișor
Pensiunea se afla pe malul lacului Brădișor. Acesta este un lac artificial, construit pentru Hidrocentrala Brădișor, si are o adâncime maxima de 70 metri. In dreptul pensiunii, apreciem adâncimea lacului la cca. 30 metri.
Malul lacului este foarte abrupt, iar roca este sfărâmicioasa, creând risc de alunecare!
Fiind un lac de acumulare hidroenergetic, lacul Brădișor este alimentat in mod continuu, ceea ce face ca apa sa fie extrem de rece, chiar si in cele mai călduroase zile de vara. In special din acest motiv, scăldatul in lac este foarte riscant: socul termic poate produce crampe musculare, contracții, soc cardiac, hipotermie si chiar înec.
Noi va stăm la dispoziție cu orice informație sau ajutor, însa nu putem asigura mijloace sigure de salvare in fata acestui gen de risc. Cea mai buna măsură este prevenirea.
Va recomandam, deci, sa nu va scăldați in lac, iar accesul copiilor la malurile lacului (inclusiv platforma) sa fie INTERZIS.
f. Scările si platforma de acces la lac.
INCEPAND CU SEZONUL 2019, ACCESUL PE SCARILE EXISTENTE ESTE INTERZIS, DIN CAUZA DEGRADARII MATERIALELOR. Sintem in curs de a construi un acces alternativ, dar dureaza…
Ca sa avem ceva frumos, am construit o scara de acces la lac si o platforma la cca. 4 m deasupra luciului apei.
In unele cazuri, din cauza ploilor / viiturilor, este posibil sa se creeze goluri intre platforma existenta si malul de pământ adiacent. Personalul pensiunii încearcă sa repare aceste goluri de fiecare data când ele apar, însa este posibil ca reparația sa nu fie completa atunci când dvs. ne vizitați – sau se poate ca golurile sa apară in timpul sejurului dvs.
Noi va vom anunța daca exista asemenea riscuri, si vom repara defecțiunile in cel mai scurt timp posibil. Este însa prudent ca dvs. insiva sa faceți o trecere in revista a locurilor si chiar sa ne semnalați orice potențial risc, in cazul in care constatați unul. Noi vom interveni imediat pentru eliminarea lui.
Copii: va atragem atenția ca un copil se poate strecura foarte ușor printre traversele balustradei sau printr-un gol dintre platforma si mal; sau se poate urca pe balustrada.
Un singur moment de neatenție din partea supraveghetorului este suficient pentru un accident.
Riscul este major: poate cădea cca. 4 m pe malul lacului sau chiar in lac. Nu veți avea timp suficient sa interveniți in siguranța! Urmările pot fi extrem de grave. Va recomandăm sa nu luați copii cu dvs. pe platforma, sau cel puțin sa va asigurați ca ii puteți controla îndeaproape!
Retineti ca platforma de pe malul lacului a fost construita pentru adulți. Este un loc foarte frumos si plăcut, atât timp cit este folosit in siguranța.
Accesul in timpul nopții:
Scările de acces si platforma pot fi iluminate (luati legatura cu personalul pensiunii), pentru a va permite sa mergeți si seara, sau chiar după lăsarea întunericului. Va puteți bucura de o atmosfera incantatoare, dar va rugam sa tineti cont ca iluminarea are doar rolul de a va indica scările si căile de acces – ca sa vedeți pe unde mergeți. Nu veți avea lumina ca in oraș, la nivel stradal, de exemplu.
Lumina la scări o aprindem noi, din pensiune; odată ajunși la platforma, aveți un întrerupător local care va asigura iluminarea pentru restul platformei. Asigurați-va ca știți unde se afla acest întrerupător; daca nu știți, întrebați personalul pensiunii. Nu mergeți noaptea pe scările spre lac fără lumină.
2. Interiorul pensiunii
a. Spatiile comune (restaurant / bar / zone de odihna la parter si etaje / sala de jocuri)
Acestea pot fi folosite după bunul dvs. plac, in condițiile generale de utilizare a spatiilor publice. Este de evitat folosirea aparatelor electrice / prizelor etc., daca nu sunteți siguri in privința modului de utilizare. Întrebați personalul pensiunii daca aveți neclarități.
ATENTIE: Accesul copiilor in sala de jocuri este permis numai daca sint insotiti de un adult. Daca nu sint supravegheati, pentru noi e foarte usor sa incuiem usa…
b. Terasele deschise (la restaurant si etajul I)
Terasele sunt situate la inaltime fata de sol, deci masurile de siguranța pentru foișoare / balcoane se aplica si aici.
Daca rămâneți seara mai târziu (după orele de închidere pentru personal), asigurați-va ca știți cum sa închideți / încuiați ușile de acces la interior, înainte de a merge la culcare. Daca le lăsați deschise, pot intra animale care deranjează. Si nu numai animale…
c. Camere
Este important ca aparatele electrice sa fie folosite numai in prizele din perete, si numai cu cabluri a căror integritate este evidenta. Daca aveți nevoie de prelungitoare sau triplu ștechere, va rugam sa va adresați personalului; vom încerca sa va ajutam, pe măsura posibilităților. Daca vreo priza sau vreun aparat electric au defecțiuni, anunțați-ne.
Nu folosiți improvizații. In cazul in care constatați ca o instalație la care aveți acces este, sau pare improvizata, va rugam sa atrageți atenția personalului pensiunii, iar noi vom lua imediat masuri pentru a o repara, sau cel puțin bloca accesul la aceasta.
Este cu desăvârșire interzis sa permiteți copiilor sa folosească aparate electrice sau sa introducă/scoată aparate in/din priza.
d. Bucătăria si dependințele interioare
Ca orice pensiune care vrea clienți, si noi încercam sa va impunem cit mai puține restrictii. Cu toate acestea, legea nu permite accesul persoanelor străine intr-o bucătărie destinata alimentației publice – indiferent daca noua ne place sau nu. Oricum, presupunem ca petreceți suficient timp in restul anului, in bucătăria dvs. proprie; nu va mai trebuie si a noastră, care-i mai mare, mai zgomotoasa si mai aglomerata.
In special accesul copiilor este interzis: avem tot felul de cuțite, aparate de tocat etc. Nici nu mai trebuie spus ce riscuri sunt.
Aceleași considerații sunt valabile pentru celelalte spatii utilitare din interior. Nu intrați decât daca sunteți insotiti de un membru al personalului.
3. Zona de utilități
a. Bucătăria deschisa
Încercam sa construim o bucătărie in spațiul deschis, astfel incit dvs. sa va puteți încerca talentele culinare pe seama colegilor de vacanta. Încă nu e gata – cine sta la casa știe ca activitatea nu se termina niciodată; dar va stăm la dispoziție cu ce avem.
Aceasta bucătărie e la dispoziția dvs., așa cum se prezintă in momentul in care o vedeți. Dvs. apreciați daca va place si vi se pare ca o puteți folosi in siguranța. Daca nu sunteți siguri, întrebați-ne.
b. Grătarul
E un grătar obișnuit. Daca doriți, puteți prepara dvs. fripturi, legume etc., cum vreți.
Noi am asigurat zona cu gresie si beton, astfel incit sa fim departe de a arunca scântei înspre vegetație. Cu toate acestea, paza buna trece primejdia rea:
- Va atragem atenția la folosirea combustibilului: aprinderea, folosirea si stingerea grătarului. In special la aprindere puteți avea flăcări înalte – șopronul este din lemn si poate lua foc.
- Focul se poate propaga cu ușurința in curtea noastră, din cauza ca toate clădirile înconjurătoare sunt din lemn. Plus ca împrejur e numai pădure – se poate provoca un incendiu serios…
- Asigurați-va ca nu începeți sa faceți focul la grătar înainte de a fi discutat cu personalul pensiunii, care va poate informa asupra riscurilor; de asemenea, ca înțelegeți care sunt zonele cele mai expuse si care sunt masurile de stingere imediate.
- Daca ați făcut grătar, este responsabilitatea dvs. sa-l si stingeți. Nu părăsiți grătarul pana nu sunteti sigur ca e stins.
- Copii: atenție mare, pentru ca si ei vor fi prezenți acolo unde se aduna lumea. Este responsabilitatea părinților/tutorilor sa asigure de siguranța copiilor lor, in special lingă un grătar unde ard cărbuni.
c. Magazii
Cel mai bine este sa nu intrați. Magaziile sunt pentru unelte, materiale etc. – le folosim noi pentru întreținerea pensiunii. Avem mașini de tuns iarba, coase, topoare si tot felul de alte lucruri pe care nu aveți nevoie sa le folosiți. Nu va apucați de treburi gospodărești, pentru ca nu va garantam siguranța in nici un fel.
Daca va trebuie ceva, întrebați-ne si va vom ajuta.
d. Centrala termica
Accesul interzis.
e. Construcții
Unele zone din perimetrul pensiunii se pot afla in lucru, pentru îmbunătățirea si/sau modernizarea parcului, pensiunii sau dependințelor. In aceste zone este posibil sa se afle unelte, scule, aparate sau materiale de construcție. Accesul in aceste zone trebuie evitat: pot apărea căzături, alunecări, accidentari nedorite.
Casa Lacului încearcă sa marcheze aceste zone. Deși improbabil, este, totuși, posibil ca aceste zone sa nu fie marcate – fie din cauza ca marcajul a fost înlăturat accidental, fie ca nu este vizibil din anumite unghiuri. Cea mai buna măsura este ca, in cazul in care aveți dubii, sa întrebați personalul pensiunii. Noi va vom indica zonele unde exista risc si va vom recomanda masurile de siguranța.
4. Natura
a. Plante
Pensiunea se afla intr-un mediu natural, cu plante, flori, pomi etc. Unele persoane pot avea alergii la diferite plante, sau polen. Daca știți ca aveți alergii, este bine sa știți si cum sa recunoașteți plantele alergene. In astfel de cazuri, va rugam sa ne avertizați, iar noi vom încerca sa luam masuri de siguranța.
Fara a fi specialiști in botanica sau alergologie, știm, in mare, ce plante avem in parc. Va putem informa, după câte știm si noi. Nu va putem garanta, însa, o protecție completa – germeni pot veni de peste tot, iar gardul nostru – după cum am menționat deja – e departe de a fi etanș…
b. Animale si insecte
Cele menționate mai sus sunt valabile si aici. Unii au alergie la albine, la par de animale sau altele.
Animalele proprii pensiunii sunt:
- Un caine lup – dl. Grivei – si o catea mare si alba, care răspunde la numele de Sissi: o vizitatoare plina de imaginatie, care a trecut pe la Viena, a considerat ca numele imparatesei Elisabeta a Austriei se potriveste catelei noastre fara coada. Probabil din cauza ca-i alba (mai mult iarna, cand are blana curata).
- Si doua pisici: Cola si Negruț.
Toate animalele noastre sunt vaccinate si deparazitate si au carnetul de sănătate la zi. Nu sunt agresive fata de clienți, deși Grivei este inca “tanar” si cam prea exuberant; Sissi latră la biciclisti, iar pisicile pot ataca șoareci (uneori mai e nevoie…).
Nu va putem garanta ca nu veti vedea si alte animale domestice. Probabil au fost abandonate (obicei romanesc), sau atrase de miros etc. Incercam sa alungam cainii vagabonzi (mai pot aparea, in ciuda eforturilor noastre).
Animalele salbatice se feresc, in general, de lume; insa dimineata devreme puteti vedea cite o veverita sau o vulpe. Ne este imposibil sa controlam accesul lor in perimetrul proprietatii.
Anunțați-ne imediat ce vedeți alte animale, pentru ca prezintă risc de infestare cu insecte sau boli (chiar si veveritele pot prezenta risc de rabie!). Le vom alunga imediat ce putem.
c. Relief
Perimetrul îngrădit al pensiunii este in ușoara panta înspre lac. Trebuie acordata atenție deosebita părților de teren din afara gardului, pentru ca in acele locuri panta este deosebit de abrupta si puteți aluneca sau cădea pe o înălțime / distanta destul de mare.
Diferența de nivel dintre terenul parcului si lac (luciul apei) este de peste 40 metri!
Noi nu dorim sa va alarmăm si nici sa va creăm griji suplimentare. Pensiunea noastră funcționează din 2012 si nu am avut nici un incident nedorit – unul din motive este si ca ne informam clienții si avem grija de ei.
Tineti minte ca noi va asiguram casa, masa si o petrecere frumoasa. Dincolo de asta, este responsabilitatea fiecăruia sa aibă grija de el însuși.
IN PRIVINTA COPIILOR:
Nu exista lucru mai de preț, pentru un părinte. Nimeni nu va poate supraveghea copiii mai bine ca dvs. înșivă.
Noi va informam asupra unor potențiale riscuri de aici, altele decât cele cu care va intalniti zi de zi, acasă. Cu asta, răspunderea noastră se oprește.
Nu va vom supraveghea copiii. Nu-i vom păzi sa se urce in pomi, sa cada, sa intre in cotloane, sau sa iasă in strada. Asta e treaba dumneavoastră. Nu va bazați pe noi pentru aceste lucruri, pentru ca va puteți expune copiii unor riscuri grave.
Nu ne vom asuma nici o răspundere, de nici un fel, legata de siguranța sau activitatea – supravegheata de dvs. sau nu – a copiilor.
Informați-ne asupra nevoilor lor speciale de alimentație: nu avem cum sa le cunoaștem.
- De fapt, daca au nevoi alimentare, altele decat cele ale unui adult, va rugam sa alegeti o pensiune sau hotel unde acestea pot fi satisfacute. Dupa cum am scris mai sus, nu va vom gati nimic special pentru copii – nu ca n-am vrea, dar nu ne sta in putere.
Verificați dvs. insiva mâncarea lor si anunțați-ne daca aveți dubii. Nu le permiteți sa mănânce orice; nu le permiteți accesul in locuri sau la obiecte care le pot cauza răni, ori stări de rău.
Respectarea acestor recomandări este esențială pentru petrecerea unui sejur plăcut, in deplina siguranța. Personalul pensiunii nu poate păzi întregul perimetru, iar calificările noastre nu acoperă acordarea primului ajutor in caz de accident.
Cel mai apropiat centru medical este spitalul din Brezoi:
Adresa: Str. Fabricii nr. 2, Brezoi, Județul Vâlcea
Telefon: 0250/778220; 0250/778230 Fax: 0250/778161
E-mail: contact@spitalulbrezoi.ro
www.spitalulbrezoi.ro
Cea mai apropiata farmacie se afla in comuna Malaia (cca 4 km distanta), cu program intre orele 08:00 – 12:00 si 16:00 – 18:00 si numai in zilele lucrătoare:
Farmacia MOGA, SAT MALAIA, COM.MALAIA, STR.LOTRULUI, 90
Telefon: 0250-866 893
Va mulțumim pentru vizita si va dorim petrecere frumoasa
Casa Lacului